Op naar de boerderij

Geplaatst: 3 maart 2013 in Uncategorized

 

Zaterdag 26  januari 2013

 

Het is heet in Cairns, mijn laatste dagje hier vooraleer ik om 18u35 het vliegtuig richting Melbourne neem.

Namiddag spreek ik nog af met Tania en gaan we iets drinken en Jack (onze kok van SOF) stuurt een sms met de vraag of ik een lift naar de luchthaven nodig heb. Jack is een beetje raar (om niet te zeggen heel raar) maar het spaart mij geld uit dus…

Gisteren avond heb ik van de andere vrienden in Cairns afscheid genomen maar Kirin, onze japanse instructor, wilt met alle geweld mee naar de luchthaven om mij af te zetten.

Bagage wordt ingecheckt, backpack weegt 19kg en mijn duikmateriaal 24kg….. veel gewicht om mee te slepen, maar mijn duikmateriaal heeft teveel gekost hier en is beter dan het materiaal wat ik in Belgie heb om zomaar achter te laten.

Afscheid nemen van Jack en Kirin en dan is het bye bye Cairns.

Probeer wel een beetje te slapen op het vliegtuig. Het is maar 3,5uur vliegen naar Melbourne en mijn volgende vlucht naar Mildura gaat pas de volgende ochtend, maar er was geen 1 hostel vrij in Melbourne wegens nationale feestdag en moet ik de nacht op de luchthaven doorbrengen. Dat zou ook niet de eerste keer zijn dus zo heel erg vind ik het niet.

Om 23u kom ik aan in Melbourne, mijn valies met mijn duikmateriaal is aan ene kant gescheurd maar er is niets uit. Dan maar naar de vertrekhal van binnenlandse vluchten en een slaapplaatsje zoeken. Ik ben zeker niet de enige die er blijft overnachten en de bankjes zijn al snel bezet. Toch nog een bankje kunnen bemachtigen en blij dat ik een slaapzak heb want komende van in de 30 graden is 17 graden na 7 maanden verrekkens koud.

zondag27 januari 2013

Weinig geslapen  en om 5u30 al klaarwakker dus maar eens kijken of ik mijn bagage al kan inchecken en gelukkig kan dat al. Moet ik daar al nie meer mee slepen. om 8u35 vertrekt de vlucht naar Mildura en val onmiddellijk in het vliegtuig in slaap. Het is maar een uur vliegen dus een kort dutje en we landen in Mildura waar het gelukkig weer 29 graden is. Ik bel Eva die is opgegeven als contact persoon hier en ze zou mij  moeten komen ophalen op de luchthaven maar er wordt niet opgenomen. Ik bel Harvest Hoppers die mij hiernaartoe hebben gestuurd maar aangezien het zondag is, is het kantoor ook niet open.

Er staat een meisje langs mij die een taxi richting ziekenhuis gaat nemen en volgens de taxi chauffeur ligt mijn bestemming op de weg en stelt voor de taxi te delen.

Aangekomen op plaats van bestemming blijkt het geen farm te zijn maar een working hostel en raad eens: jawel gesloten op zondag. Er hangt wel een telefoonnummer op de deur in geval van afwezigheid en ik krijg aan de telefoon te horen dat er iemand op weg is.

Een working hostel is een hostel die de jobs van de boeren uitdelen aan iedereen die werk wilt in de hostel. De persoon arriveerd, checkt mij in en zegd dat ik morgen met Frankie of Bob moet praten ivm werk. Op dit moment het belangrijkste voor mij: bed – liggen – slapen.

Als ik wakker wordt ga ik naar de supermarkt voor eten en drinken en als ik terug kom staat er ne franse jongen van zijn oren te maken dat er iemand anders zijn bed heeft ingepikt…. Ook dat nog. We bellen terug naar de nummer van op de deur en krijg aan de telefoon te horen dat ik dan naar kamer 2 moet gaan en ik morgen de sleutel ook van Bob of Frankie krijg.

In kamer zitten Tom, eindelijk nog eens een belg en vlaams (van brugge) en nog 6 Italianen.

Mijn talenkennis zal ook weer worden bijgeschaafd want het is hier Italie wat de klok slaat.

Wel gezellige mensen maar ’s avonds iets te gezellig sinds de helft van de hostel in onze kamer zit, drinkt en rookt, bye bye nachtrust want volgens Tom is dit elke avond zo.

Het druivenseizoen kan elk moment beginnen dus de meeste in deze hostel zitten allemaal nog te wachten op werk. Klinkt veelbelovend voor mij dus……

Maandag 28 januari 2013

Om 8u wordt ik uit mijn bed gehaald door Bob. Hij geeft mij de sleutel en ik moet een aantal papieren invullen voor werk. Tom zegt dat zijn boer had gevraagd of er geen meisjes in de hostel waren om te werken en ik besluit dan maar om morgen gewoon met Tom mee te gaan werken…. Alles beter dan hier te zitten wachten tot ze het werk mij in mijn handen geven. (daar geloof ik zo ie zo niet in) Namiddag naar de grote supermarkt voor wat eten en drinken in te slaan en ’s avonds maken Tom en ik Belgische kroketten voor de Italianen. Tom had het al eens eerder voor hun gemaakt en ze wouden leren hoe het moest maar dan wel hun eigen versie met kaas tussen de puree gemaakt. Puree-kaaskroketten dan maar.

’s avonds is het weer hetzelfde, half Italie op onze kamer, drinken, roken en gezelschap spelletjes spelen. Risk spelen int italiaans…..gelukkig vertalen ze het wel voor mij. Middernacht bedje in want morgen moet ik om 5u15 opstaan om met Tom mee naar de boerderij te gaan.

Dinsdag 29 januari 2013

Korte nacht, en met een koffie stappen we de auto in richting farm. Wel koud hier ’s ochtends dus lange broek en trui aan te raden.

6u30 komen we op de farm aan en zoals ik wel ergens dacht hadden ze geen werk voor mij. Voor alle zekerheid had ik mij wel gewapend met een dik boek, ipod en een fles water voor de dag. Al bij al toch nog een interessante dag geworden. De boer vond het spijtig dat hij mij geen werk kon aanbieden maar ben wel meegegaan door de dag rondrijden tussen de velden. Verschillende druiven proeven en proberen te raden welke wijn ervan gemaakt werkt (de chardonnay en de sauvignon blanc had ik er tot mijn eigen verwondering wel uitgehaald)

Om 15u weer richting hostel en ik zie Bob en vraag of er al meer werk is binnengekomen. Nu snap ik ook wel dat ik als laatste aan de beurt ben omdat ik er als laatste ben bijgekomen en sommige al langer dan 2 weken op werk zitten te wachten.

Hij zegt dat ik niet moet panikeren dat het nu wel snel gaat komen. Hij verteld ook dat er 8 mensen uit de hostel zijn gezet dus dat ik al een heel stuk naar boven in de lijst ben geschoven. Terug op de kamer blijken er ook 2 italianen van onze kamer eruit gezet te zijn. Ik wist dat ze al 3 weken geen huur meer betaald hadden en een paar jobs hadden gekregen maar dan na een paar dagen ook niet meer opdaagden daar.

Sarah, een italiaans meisje van onze kamer is jarig en vraagd of we ’s avonds willen mee eten.

Dus om 19u30 koken de italianen, heerlijke zelfgemaakte pasta!!! en dat gaat er bij mij altijd in! Vandaag zitten ze voor de verandering niet op onze kamer maar bij de 2 jongens die buitengezet zijn dus om 22u30 lekker rustig naar bed.

woensdag 30 januari 2013

uitgeslapen maar nog altijd snipverkouden van de temperatuurschommelingen. Nog geen verandering op werkgebied en blijf rondbellen en zoeken op internet dus houden we voor de verandering maar eens een luilekker dagje….

Op donderdag is het precies hetzelfde, geen werk, maar ik kom Frankie tegen en vraag toch nog maar eens achter werk en hij zegt dat ik morgen met nog een ander meisje mee naar een druivenfarm kan gaan……

Dus vrijdag morgen eerste dag werkt,maar het blijkt dat we onkruid moeten uittrekken in plaats van druiven plukken. Ach ja, werk is werk dus….. op het einde van de dag blijkt dat de boer ons enkel voor die dag  nodig had dus morgen weer werkloos voorlopig….

Elke vrijdagavond is er ook een feestje in de hostel,… het is te zeggen “feestje” er wordt veel gedronken aangezien de meerderheid op zaterdag vrij is….. laat de wijn maar smaken

Zaterdag ochtend wordt ik weer wakker gemaakt door Bob, op de paprikafarm zijn er twee mensen niet komen opdagen en hij vraagd of ik wil gaan…… Samen met Friederike (een duits meisje) en ne hele zware kater vertrek ik naar de paprika farm….3,5u later paprika’s plukken stuurt de boer ons naar huis….. Verdienste is 25 dollar voor een kuub paprika’s en da gedeeld door Friederike en mij das elk dus 12,5 dollar verdiend voor 3.5uur op onze knieen paprika’s te plukken….Zeker NIET voor herhaling vatbaar

Friederike mag blijkbaar morgen wel naar de bonenfarm om te gaan werken en dacht dat er  nog plaats vrij was….als ik het aan Bob vraag zegt hij van niet maar zegt er ook bij dat het kan zijn dat er weer iemand niet opdaagd. Dus zondagochtend zorg ik dat ik 6u klaar ben voor het geval dat er iemand niet komt. En inderdaad, 6u15 roept Bob mij en ik kan mee vertrekken naar de bonenfarm….

Heeeeeeeeeeeeel saai werk want het is aan de band staan en de slechte bonen ertussenuit halen. dit 9u lang, maar gelukkig mogen we wel allemaal onze ipod gebruiken. en het betaald per duur dus niet meer werken en belachelijke lage lonen….. de druivenpluk is ook begonnen en mensen hier krijgen 84cent per box betaald en daar moet dan de tax nog eens vanaf… per dag pluk je ongeveer 150 boxen dus tel maar uit… dan liever aan de band staan en 15 dollar per uur betaald krijgen.

Nu een maand later werk ik nog altijd op de bonenfarm….. wanneer er niet genoeg bonen zijn zet de boer ons ook aan het werk door onkruid uit te trekken. Buiten bonen heeft deze boerderij ook watermeloenen, sinaasappelen en pompoenen… dus het hele jaar door is er wel iets te doen. Het bonenseizoen loopt blijkbaar tot eind mei en ik moet tot de eerste week van mei werken om genoeg dagen te hebben voor mijn tweede visum…. Mijn kamergenote Amber werkt ondertussen ook bij mij op de bonenfarm… De voorlopig laatste dag van onze twee Franse collega’s Marylou en Aurelie hebben we vorige week gevierd, de dames hadden een doos bier gekocht dus na het werk hebben we die dan maar soldaat gemaakt, en ook de volgende dozen die onze boer was gaan bij halen… Friederike had de pech chauffeur te zijn dus die kon nix drinken, maar de rest van ons zijn zeker redelijk scheef naar huis gegaan. We moeten wel elke ochtend en avond drie kwartier rijden van en naar de hostel. Heel gezellig dus met 6 zatte vrouwen met een kleine blaas….halverwege zijn we dan moeten stoppen omdat 4 ervan echt naar de wc moesten en die zijn dan maar langs de kant van de weg gaan zitten met de broek omlaag en nee der waren niet echt struiken waar ze achter konden zitten…. de weg voor hun en een spoorweg achter hun waar op dat moment “toevallig” een trein voorbij kwam. Ik moest op dat moment niet gaan maar toen ik hun gezichten zag toen de trein voorbij kwam moesten Friederike en ik zo hard lachen dat we wel bijna in onze broek pisten.. Het bewijs materiaal is er ook maar kan ik nie echt op facebook zetten 😉

Verder valt hier weinig te beleven….. het is hier echt werken gaan, eten, film kijken, boek lezen, drinken en slapen…. Blijkbaar zijn de buren wel aan het klagen dat we allemaal teveel lawaai maken en krijgen elke week wel eens de politie op bezoek wegens geluidsoverlast. De Engelsen en ieren in de hostel hebben nu een “zangverbod” gekregen… Die kunnen nog al eens luidruchtig zijn als ze gedronken hebben en die drinken elke dag….

Gisterenavond was het Tom, onze Bruggeling, zijne verjaardag en dat hebben we zeker goed gevierd, met als gevolg: Tom is zijn haar kwijt (ik vond dat het maar moest worden afgeschoren) en blijkbaar hebben we de politie 3 keer op bezoek gehad….oeps…… stapelbedden werden afgebroken en sommige mensen hebben deze nacht hun bed buiten gevonden….Verder worden er nog al eens regelmatig mensen in ons zwembad gegooid, of maken ze waterballonnen met glitters of zelfs erger, look erin.

Ach ja zolang we ons maar amuseren… we moeten toch iets doen tegen de verveling…. zaterdagen zijn katerdagen maar dan wordt er ook nogal veel geroddelt over wie in wie zijn bed heeft gelegen en zo verder… Jammer genoeg zijn er in mijn kamer 2 meisjes die regelmatig iemand anders meebrengen en ja de bedden kraken verschrikkelijk hard…. we slapen in een kamer van 8 personen maar hier slapen regelmatig wel een aantal meer mensen….

En dit nog tot begin mei, wat ik erna ga doen weet ik nog niet. Amber en Daniella, mijn kamergenoten, hebben gevraagd of ik 2 weken langer kan blijven en dan samen met hun ” the great ocean road” ga doen. Maar gaat allemaal een beetje van het weer afhangen, maar verder heb ik nog geen flauw idee hoe ik de laatste anderhalve maand van mijn eerste visum ga doorbrengen.. Zorgen voor later in ieder geval.

Ik hou jullie op de hoogte in de volgende blog want ik vrees dat het hier allemaal hetzelfde gaat zijn tot als ik hier weg ben…. Moest er iets veranderen dan horen jullie het wel…..

Saartje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s